Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

γονείς, φορέστε καλά το ρόλο σας


Μαμά, μπαμπά, πες μας αυτό που θυμάσαι. Πως είναι να υποδέχεσαι το νιόφερτο βρέφος στο σπιτικό σου;
Το χαμόγελο πλαταίνει, το βλέμμα μαλακώνει, η θλίψη αποδιώχνεται «δια την χαράν, ότι εγεννήθη άνθρωπος εις τον κόσμον».
Από την άλλη… αναστάτωση, αίσθηση παραγκωνισμού και ζήλεια παλεύουν να καθιερωθούν στο έθος των συζύγων. Αφορμή το νέο μέλος της οικογένειας. Αυτό που φέρνει τη χαρά μα, καθώς φαίνεται, αυτό που δοκιμάζει και την σχέση των συζύγων.
Τα παιδιά μεγαλώνουν, τα αδέρφια - παιδιά διαφέρουν, τα παιδιά αλλάζουν και ζουν ζωή μερικής ή ολικής αποστασίας. Παίρνουν αποστάσεις από τη μαμά και το μπαμπά. Ψάχνουν το ρόλο τους.
Εσύ μαμά και μπαμπά, έχεις πάγια εντολή ανατροφής. Μέρα με τη μέρα εξοικειώνεσαι με το ρόλο σου, με τους χίλιους ρόλους σου. Είσαι ηθοποιός. Η αγία υποκριτική τέχνη που ασκείς είναι ο συνδετικός κρίκος με τα παιδιά σου. Θέλει τέχνη κι υπομονή το πράμα. Μα θέλει και στάση, ξεκούραση, γιατί όχι και μαθητεία!
Μπαμπά και μαμά, η ενορία σου σε καλεί να «μαθητεύσεις» στη σχολή γονέων που δημιούργησε για σένα!
Αγαπητοί γονείς, το αν η μαθητεία στο να σαι «γονιός» είναι ανάγκη θα φανεί στην πράξη. Η συμμετοχή μας ή όχι στη νεότευκτη σχολή γονέων της ενορίας θα ζυγιάσει τα πράγματα.
Η «σχολή γονέων» της ενορίας μας δεν είναι μια δραστηριότητα της εκκλησίας «στολίδι στο βιογραφικό» της. Είναι μια ακόμη γέννα της εκκλησίας. Άραγε οι πόνοι που την προκάλεσαν είναι τεχνητοί; Είναι η πίεση των λίγων; Φρονούμε πως όχι.
Σχολή γονέων κι όχι γονιού! Πρόσεξέ το εσύ που θα υπερτιμήσεις το Κυριακάτικο ποδοσφαιρικό υπερθέαμα!
Πρόσεξέ το κι εσύ που θα δειλιάσεις ν’ «απαρνηθείς» γονείς και πεθερικά στερώντας τους την καθιερωμένη επίσκεψη λήξης εβδομάδας!
Μαμά και μπαμπά, σας θέλουμε και τους δυο!
Στο κάδρο της σχολής γονέων θελήσαμε να βολέψουμε και τα παιδιά (παιδικού σταθμού, νηπιαγωγείου, δημοτικού και γυμνασίου)
Είναι σημαντικό ο χρόνος που θα αφιερώνουμε για την πνευματική μας οικοδομή ως γονείς, να μην αφαιρείται από τα παιδιά μας. Απεναντίας, είναι ευκαιρία, ταυτόχρονα με τη σχολή γονέων να λειτουργεί το "παρεάκι των παιδιών" (στο πνευματικό κέντρο του ναού). Το να ανθίσει το παρεάκι των παιδιών είναι θέμα πρώτα πνευματικό και δεύτερα πρακτικό. Παρακαλούνται τα παιδιά (όχι οι γονείς) να φέρουν μαζί τους ένα αγαπημένο βιβλίο ή ένα αγαπημένο παιχνίδι τους.
Χαράς ευαγγέλιο λοιπόν για γονείς και παιδιά, στον Ι.Ν Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης Άνω Λιοσίων.

Κυριακή, 07 Δεκεμβρίου 2014, ώρα 19:00, με την κα Αθανασία Σαλιβέρου (υπεύθυνη σχολής γονέων Ι.Ν. Αγ. Νικολάου Καλλιθέας, Παιδαγωγός).

Θέμα: «Τι κάνεις όταν το παιδί σου σε δοκιμάζει;»